Varistaipaleen kanava
Varistaipaleen kanavalla Heinävedellä on järjestetty Varistaipaleen kyläyhdistyksen toimesta vuosina 2004, 2007, 2014 ja 2017 Naiset Nipunlaskussa perinnetapahtuma.
http://www.jasky.net/varistaival/historia.html
Seppo Vepsäläinen oli yhteydessä sieltäpäin ja kyseli, että kelpaisiko tämä tapahtuma tukkilaiset sivustolle.
Tässä heidän kirjoittama juttu tapahtumasta ja linkit tapahtuman videoihin.
Nipunlaskua Varistaipaleen kanavalla siihen aikaan kun kaikki tapahtui nais- ja miesvoimin. Savon Uittoyhdistyksen hinaaja veti Taivallahden kanavalta nippusäikeen aamulla Varistaipaleeseen. Säie, yleensä 7 – 9 avausta nippuja oli kiinnitettynä avokanavan vasempaan laitaan hännästään häntävarpilla ja keulasta myös ?(Kansalan puolelle). Työt voivat siis puiden puolesta alkaa kello 7, mikäli kanavassa ei juuri sattunut olemaan muuta liikennettä, esimerkiksi tervahöyryjä lotjineen.
Häntävarppimies meni löysäämään säikeen hännän pollarista ja katkaisija kiinnitti kokkarossin säikeen keulaan ja kelusi sen kanavan suulle, taivaltajat heittivät vetoköydet katkaisijalle olemmalta puolelta kanavaa ja katkaisija katkaisi avauksen mittaisen pätkän säikeestä (3 – 6 nippuparia). Taivaltajat vetivät pätkän lähelle yläsulkua, portinkiertäjät (porttipojat ja -tytöt) olivat kiertäneet portit auki ja vetäjäparit vetivät avauksen sulkuun, portinkiertäjät kiersivät portit kiinni ja kanavamies avasi luukut toiselta portilta ja niin nipunlasku lähti käyntiin.
Työvoimaa ja ”virkanimikkeitä” Varistaipaleessa ylhäältä päin lueteltuna:
Hinaajan kippari ja kansimies eli täkkimies/tukkilainen.
Häntävarppimies, piti säikeen kurissa avokanavassa ja löysäsi köyttä sitämukaa kun avauksia katkottiin.
Yläkelumies/katkaisija. Hän kelusi nippusäiettä eteenpäin, kiinnitti taivaltajien heittämät pitkät vetoköydet avaukseen ja katkaisi avauksen. Avaus = sulun mittainen nippujen parijono, joka oli puu/nipputyypistä riippuen 6-12 nippua.
2 taivaltajaa. He taivalsivat eli siirsivät vetämällä avauksen katkaisulta vonkamiehelle kanavan niskalle.
Vonkamies, toppasi avauksen kettingeillä, ettei se vettä laskettaessa sulkuun painunut yläportin päälle ja huolehti avausta ensimmäisen sulkuun vedettäessä, etteivät niput tarttuneet kiinni kanavan reunoihin ja rakenteisiin.
Työnjohtaja ja Kymppi/nokkamies. Työnjohtaja johti toimintaa apunaan yksi tai kaksi vanhempaa jokatyön osaavaa uittomiestä eli kymppiä, jotka katsoivat, että homma sujuu ja narut ja muut vehkeet olivat kunnossa. He auttoivat tarvittaesa muita työtekijöitä hankalissa tilanteissa.
Portinkiertäjät, molemmalla puolella kanavaa, ensimmäisellä ja toisella portilla ensimmäinen pari ja kolmannella ja neljännellä portilla toinen pari. Yhteensä 4 portinkiertäjää.
Vetäjät. Kolme vetoryhmää, joissa ryhmässään oli 4 naista, kaksi kummallakin puolella kanavaa. He vetivät vuorotellen pitkässä vetoköydessä ja lyhyessä ”lenkissä”. Lyhytlenkkiläinen pyöritti myös alimman eli viidennen portin auki ja kiinni.
Nippukippari/nippukapteeni kuului myös vetoryhmään ollen nipuilla ja pitäen tai ainakin yrittäen pitää huolta, että niput eivät tartu kiinni kanavan reunoihin ja että vetäjien köydet eivät sotkeennu pöllien päihin tai kanavan rakenteisiin.
Yhdistäjä.Pitkän vetoköyden naiset vetivät avauksen alimmasta sulusta yhdistyspaikalle yhdistäjälle nippukipparin ohjaillessa avausta nipuilta käsin. Yhdistäjä yhdisti avauksen nippukipparin avustuksella aikaisemmin tulleeseen avaukseen. Yhdistäjä yhdisti sen minkä katkaisija oli yläpuolella katkaissut. Näin muodostui uusi säie yhdistyspaikalla.
Häntävarppimies piti häntävarppilla nippuja paikallaan kanavan virtauksissa.
Välikelumies kiinnittyi uudelleen muodostuvan säikeen keulaan ja kelusi sitä mukaa säiettä eteenpäin, kun avauksia alkoi kertyä ja muodostua taas uusi säie.
Selkäkelumiehet. Säikeen tultua täyteen mittaansa selkäkelumiehet kelusivat sen Varislahden yli ja kiinnittivät pitkin rantaa oleviin ukkoihin (tukeista järvenpohjaan juntatut nippusäikeiden kiinnittämistä varten tehdyt uittolaitteet = säieparkki). Tästä Savon Uittoyhdistyksen laiva hinasi säikeet eteenpäin joko etelään Karvion kanavalle tai pohjoiseen Virraniemeen edelleen uitetettavaksi isompana kuormana joko Kuopion tehtaille tai Konnuksen kanavalle Varkauden suuntaan.
Kanavamiehet hoitivat vedenlaskun ja yläsululla oleva kanavamies piti myös kirjaa lasketuista nipuista ja muustakin kanavaliikenteestä.Nipunlaskupäivinä kanavalla oli töissä 34 uittoyhdistyksen työntekijää ja 3 valtion kanavamiestä.
Porttipoika Seppo
Heinävedellä Varistaipaleen kanavassa kiskottiin tukkinippuja naisvoimin vielä 1960-luvulla. Eteläsavolaisen Varistaipaleen kylän nipunvetäjät olivat Suomen ainoat naiset tukkilaisten miehisessä ammattikunnassa. Kesällä 2004 kamera taltioi naisten nipunvetonäytöksen ja muisteluita.
YLE Elävä arkisto
2004/Anni Kokkonen
2007/ Pekka Utriainen
2007/Mikko Keinonen
2014/Pekka Utriainen
Naiset nipunlaskussa tapahtuma 2017, niputus, Ahti Koponen
Naiset nipunlaskussa tapahtuma 2017, Ahti Koponen
2017/Pekka Termonen