Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Mh luontopalvelut

Reino Halin - metsäperinteen taitaja.

Reino Halin

Lentojätkä Reino Halinin käden taidot opastaa katsojan metsäperinteen pariin eri työlajien kautta.

Evon ja Padasjoen erämaisilla rajoilla vanhaa Haaralan torppaa asuva Reino Halin arvelee olevansa eteläisen Suomen viimeinen lentojätkä. Perinnetapahtumissa kävijät tuntevat hänet ympäri maata. Hän on vanhan ajan jätkänasuinen pappa, jonka työnäytöksissä syntyy perinneaitaa, hiiltä ja tervaa, takotöitä, närelenkkejä, pettuleipää, kattopäreitä, luutia, vihtoja ja vaikka mitä.

Reino Halin kiertää perinteentaitajana pyynnöstä opettamassa vanhoja työtapoja. Lisäksi hän on esiintynyt useissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa. Oppinsa Halin sanoo oppineensa nuorena metsäkämppäkauden lentojätkiltä. Ystävänsä Ilmari Häkkisen kanssa he tekivät pari vuotta sitten opetuselokuvan, jonka kohtaukset ja työvaiheet löytyvät nyt myös verkosta. Niitä voi katsella vaikka Metsähallituksen Luontoon-palvelussa tai YouTubessa.

YLE 

YLE 

 

Tämä video on osa sarjaa, joka sisältää seuraavat aiheet:

 

Johdanto: Lentojätkä Reino Halin

Aihe 1. Kattopäreiden valmistus


Aihe 2. Puuaidan teko


Aihe 3. Närelenkki ja puomipuut


Aihe 4. Savottatapahtumat


Aihe 5. Hiilimiilu ja tervahauta


Aihe 6. Halkomotin teko


Aihe 7. Pettuleipä


Aihe 8. Pärekori ja vihdanteko


Aihe 9. Metsälehmus ja niiniköyden punonta


Aihe 10. Luudan valmistus ja metsäperinteen jatkuvuus

 

Videot on tehty edistämään metsäperinnettä ja kimmokkeeksi kaikenikäisille, mutta erityisesti niille nuorille, jotka arvostavat käden taitoja ja viihtyvät metsissä.

Suunnittelu: Ilmari Häkkinen
Kuvaus: Pentti ja Ritva Koskinen
Leikkaus: Pentti Koskinen.

Metsämiesten säätiö on rahoittanut videoiden tekoa.