Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Tukkilaiskilpailun järjestäminen

Tämä artikkeli on vielä tynkä.......

Hyvin usein ylläpidolle tulee palautetta tai kyselyä siitä, että voitaisiinko täällä järjestää seuraavat tukkilaiskilpailut. Perusteena on myös se, että täällä on aikaisemmin ollut uittoa. Se varmasti pitääkin paikkansa, sillä uitto oli aikaisemmin ainut tapa kuljettaa puuta sahoille ja paperitehtaille. Uittoa on käytetty läpi koko Suomen puun kuljetukseen. Uiton käyttö väheni autokannan ja metsätieverkon lisääntyessä.

Tukkilaismestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Metsäurheiluliitto ry:n (SMUL) hallituksen vahvistamia sääntöjä. Näitä sääntöjä noudatetaan myös kaikissa muissa Suomen Metsäurheiluliiton jäsenjärjestöjen tai muun SMUL:n hallituksen hyväksymän järjestäjän toimeenpanemissa tukkilaiskisoissa.

Voit ladata säännöt PDF tiedostona tästä

Säännöt ovat tehty SM-kilpailun järjestämiseen. Parhaan käsityksen kilpailuista saat kun käyt seuraamassa vaikka Kuusamon Käylän kylässä tukkilaiskilpailut. Kilpailuja on siellä järjestetty menestysekkäästi vuodesta 1992 alkaen eli turhat särmät ovat varmasti pois hioutuneet. Kilpailut järjestetään perinteisesti aina heinäkuun toinen viikonloppu. Myös Iin tukkilaiskilpailusta voi käydä ottamassa mallia. Siellä kilpailuja on järjestetty myös pitkään ja ajankohtana on heinäkuun ensimmäinen viikonloppu.

Tästä voidaankin heti todeta, että koska kilpailijoita on hyvinkin rajallinen määrä, on siis nämä heinäkuun kaksi ensimmäistä viikonloppua jo varattuja perinteisiä kilpailuajankohtia, eli silloin on turha yrittää järjestää päällekkäin mitään. Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, joka viikonlopulle on tarjolla jos vaikka minkälaista kesätapahtumaa, sen vuoksi ajankohtakin täytyy harkiten suunnitella.

Kilpailupaikan valinta rajoittaa myös osaltaan kilpailua. Koskenlasku on perinteisesti tukkilaiskilpailun kuningaslaji ja varmasti nopein, sekä näyttävin kilpailulajeista. Koskia vaan ei enää tahdo olla luonnontilassa kovinkaan montaa, jossa voi kilpailun järjestää. 

 

 

 

 

Mitä vaan tukista