Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Ruuhkanpurkajat Joensuu

 

 Ruuhkanpurkajat

kuva: Mauri Hast

 

Ruuhkanpurkajat

Oskari Jauhiainen

1964

Ilosaaren ranta

 

Utrankosken sahan perustaminen vuonna 1780 aloitti säännöllisen uittotoiminnan Pielisjoessa. Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan uittoyhdistys päättivät 1950-luvun lopussa muistaa kaupungin historialle merkittävää metsätyötä ja uittotoimintaa patsaalla. Kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen (1913-1990) suunnittelema pronssiveistos paljastettiin Ilosaaressa 17. lokakuuta 1964. Teos kuvaa kahta tukkilaista puu-uiton ruuhkaa purkamassa. Se tunnetaan myös nimillä "Tukkilaiset" ja "Souvarit".

Paljastusjuhlassa pitämässään puheessa kaupunginkamreeri Eero Rantanen kuvaili, että teos pyrkii symboliikallaan kunnioittamaan kaikkea sitä työtä, mitä kaupungin ja maakunnan kehityksen hyväksi tehdään. Rantanen oli itse ollut tiiviisti patsashankkeessa mukana, ja kuvanveistäjä Jauhiainen oli muovaillut toiselle tukkilaisista Rantasen kasvot, toiselle omansa. Joensuun kaupunki