Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Iin SM Tukkilaiskisat 2004

Iin SM Tukkilaiskisat 2.–3.7.2004

 

 SM Tukkilaiskisat Ii 2 3 7 2004 kansi

 

 

 

KUNNANJOHTAJAN TERVEHDYS

Iin Hamina on ollut kauppapaikka ainakin 1300-luvulta lähtien. Kenties täällä on käyty kauppaa jo silloin, kun viikingit purjehtivat Itämeren rantoja 1000-luvun molemmin puolin.

1500-luvulla luvallisia kauppapaikkoja Pohjanmaalla olivat Tornio, Kemi, Ii ja Oulu. Joka kevät, jäiden lähdettyä, tuli Iin Haminaan kauppiaita ennen muuta Oulusta, Varsinais-Suomesta, Tukholmasta, Sigtunasta ja muista Itämeren maista. Myös Novgorodin, myöhemmin Venäjän, kauppiaat omistivat täällä kauppapuoteja. Mm. 1723 tehdyn luettelon mukaan Haminassa oli 41 kauppaporvareiden vuokraamaa puotitonttia.

Toinen Iin historian kivijalka on tukkilaisperinne. Iijoen uitto tarjosi aina 1970-luvun alkuun saakka leivän monelle iiläiselle perheelle, uitto päättyi Iissä 1988. Kalastus, uitto ja sahat sekä jossain määrin varsinainen maanviljely olivat tuolloin se iiläinen elämänmuoto.

Kun uitto oli niin keskeinen asia seudulla, oli luonnollista, että ryhdyttiin jossain vaiheessa myös kisaamaan miesten kesken. Syntyi tukkilaiskisat. Joskus 50 vuotta sitten tukkilaiskisat olivat iso tapahtuma valtakunnankin mitassa, ja parhaat olivat kuuluisuuksia.

Suuri murros 60-luvun ja 70-luvun taitteessa hiljensi myös uiton ja tukkilaiskisat. Vasta aivan viime vuosien aikana tukkilaiskisat ovat palanneet, ja nyt ne ovat osa kotiseutuhengen ja matkailun sydäntä.

Viime vuoden tukkilaiskisat onnistuivat hienosti. Yli 2500 katsojaa näki hyvin järjestetyt kisat, ja ne toimivat mainiosti nyt järjestettävien SM-kisojen esikisoina.

Tukkilaiskisojen pääorganisoijana toimii Iin Urheilijat yhteistyössä kunnan maaseututoimen kanssa. Tärkeinä yhteistyökumppaneina ovat PVO-Vesivoima, ilman
heidän mukana oloaan koskenlasku ja sauvonta Raasakankoskessa ei olisi mahdollista. Myös Iin Metsänhoitoyhdistys on ollut aktiivisesti mukana järjestelyissä. Valto Pernun-säätiö on lupautunut tuomaan oman panostuksensa kisojen onnistumiseksi.

Iin kunnan puolesta kiitän kaikkia järjestelytehtävissä mukana olleita. Olette raataneet pitkän päivän ja uskon, että työ kantaa hedelmää.

Uskon myös, että SM-tukkilaiskisat ovat merkittävä kehityssysäys Iin ja seudun matkailun kehittämisessä.

Kyösti Tornberg

kunnanjohtaja 1.8.2004 alkaen

 

 

TUKKILAISLAJIEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN SARJAT

Suomen Metsäurheiluliiton hallitus myöntää anomuksesta SM-kilpailujen järjestämisoikeuden tukkilaislajien tai metsäalan ammattilaisten muodostamalle järjestelytoimikunnalle tai yhdistykselle ja hyväksyy kilpailuajankohdan.

Suomenmestarin arvosta kilpaillaan kuudessa eri lajissa: 1. koskenlasku, 2. tukkilaismaraton, 3. joukkuesoutu kolmihenkisin joukkuein, 4. sauvonta, 5. tukkilaisvala ja 6. rullaus. Kaikki kilpailulajit pyritään suorittamaan mikäli mahdollista samanaikaisesti samalla paikkakunnalla. Tarvittaessa mestaruuskilpailulajit voidaan jakaa suoritettavaksi useammalla paikkakunnalla.
Suomenmestarin arvosta kilpaillaan neljässä eri sarjassa: miesten yleinen sarja
(kilpailuvuonna 18 — 49 vuotta täyttävät). ikämiehet(50 vuotta kilpailuvuonna täyttävät ja vanhemmat), naisten sarja (ei ikärajoitusta) ja nuorten miesten sarja alle 18-vuotiaat (ei täytä kilpailuvuonna 18 vuotta).

Suomenmestaruudesta voidaan kilpailla, mikäli sarjassa on vähintään neljä osanottajaa. Tämä koskee kaikkia sarjoja ja kaikkia kilpailulajeja.

Kilpailun järjestäjät hankkivat kaikki tarvittavat kilpailuvälineet. Kilpailijat saavat käyttää omia sestoja, sauvoimia tai vastaavia välineitä, jotka valvoja hyväksyy.

Joukkuesoudussa voivat joukkueet käyttää myös omia veneitä kunhan ne on ennen
kilpailua järjestäjän ja kilpailun valvojan toimesta hyväksytty.

Kilpailupuvuksi hyväksytään perinteinen tukkilaisen työasuste tai kevyt urheiluasuste (housunlahkeiden tulee ulottua polven alapuolelle) sekä jalkineet. Piikki- ja nastapohjaisia jalkineita ei saa käyttää. Kaikissa lajeissa kelluntaliivit ovat pakolliset.

PALKINNOT

Kilpailun palkinnot ovat metsäurheilun viralliset kultaiset, hopeat ja pronssiset mitalit.

Suomen Metsäurheiluliitto myöntää stipendin yleismestareille yhteensä 600 € arvosta.

Yleismestaruus lasketaan koskenlaskun, sauvonnan ja tukkilaismaratonin pisteiden perusteella. Voittaja on sijoituspisteiltään pienimmän pistemäärän kerännyt urheilija.

Stipendit

* Yleinen sarja 250 €
* Ikämiesten sarja 150 €
* Nuorten sarja 100€
* Naisten sarja 100€

TUOMARISTO

Tuomaristoon kuuluvat päätuomari, kilpailun johtaja, ratamestari, yksi kilpailijoiden edustaja ja tuomariston sihteeri.

 

 

lm Urheilijat ry, Iin kunta ja useat muut tahot ovat tehneet suuren urakan valmistellessaan Iin Tukkilaiskisat 2004, jotka ovat Suomen metsäurheiluliiton Iille virallisesti myöntämät Suomenmestaruuskisat vuonna 2004. Kisojen valmistelu ja toteutus vaativat yli 200 henkilön panoksen. Hanke on iiläisten yhteinen asia. Kisojen päävastuun kantaa Iin Urheilijat ry, joka on aito liikuntaseura, joten mahdollinen kisojen tulos käytetään lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen, näin ollen ostettuasi pääsylipun olet samalla tukenut urheilu toimintaa.

Erittäin suuret kiitokset kaikille tapahtuman valmistelussa mukana olleille, vain aito talkoohenki mahdollistaa Ii Tukkilaiskisat SM-2004 kaltaisen suurtapahtuman toteuttamisen!

Iin Tukkilaiskisojen järjestäjät

 

 

 

2.7.2004 Raasakkakoski alkaen klo 18.00

 • Kisaorganisaation puolesta Iin Urheilijat ry:n pj. Väinö Klasila toivottaa kilpailijat ja yleisön tervetulleeksi.
 • Kilpailut avaa kisojen suojelija Maaherra Eino Siuruainen
 • Koskenlasku
 • Näytöksenä koskenlasku suksilla
 • Sauvonta
 • Yleisölajina köydenveto
 • Palkintojen jako

 

3.7.2004 Rantakestilä alkaen klo 11.00

 • Tukkilaismarkkinat, alueella on markkinamyyjiä ja uittomuseo, lisäksi yleisölajeina ‘miesten säärikilpailut’ ja pölkyntyöntö. Näytöslajina on näreenvääntö.
 • Tukkilaismaraton
 • Joukkuesoutu
 • Rullaus
 • Tukkilaisvala
 • Palkintojen jako

3.7.2004 Rantakestilässä alkaen klo 21.00 Tukkilaistanssit, tanssittaa Svei

 

Yhteistyössä Iin Urheilijat, Iin kunta ja PVO-Vesivoima Oy

 

 Kilpailukutsu

Kilpailukutsu kansi

 

 

 

 

Ohjelmalehtinen