Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Kokkolan leirintäalue 2002

Tukkilaisnäytös Kokkolan leirintäalueen rannassa 29.06.2002

 

Tukkilaisnäytös Kokkolan leirintäalueen rannassa 29 06 2002 kansi

 

MITÄ ON TUKKILAISURHEILU

Tukkilaisurheilu on virallisesti aloitettu 52.v sitten 9-10.7.1949 Kuhmon Pajakkakoskella järjestetyillä Suomen Mestaruuskilpailuilla.

Kilpailulajit on kehitetty vanhoista uittotyötavoista, joita ”uittojätkä” tarvitsi uittaessaan puuta latvavesiltä alajuoksun sahoille ja tehtaille.

Vuosittain järjestettäviin SM-kilpailuihin osallistuu n. 30–40 alan harrastajaa, joista naisia n. 10. Lisäksi järjestetään ympäri Suomea kilpailuja, näytöksiä ja opetustilaisuuksia.
Tukkilaisurheilu kuuluu Suomen Metsäurheiluliittoon.

 

TÄSSÄ NÄYTÖKSESSÄ ESITETTÄVIEN LAJIEN SÄÄNNÖT:

1. Puomillajuoksu

Kilpailija juoksee puomia pitkin apunaan uittohaka tai sesta. Saa pudota puomilta, mutta hänen on omin avuin noustava puomille putoamispaikalta. Aika ratkaisee voittajan

2. Sestominen

Suoritetaan tukin päällä seisten, apuvälineenä uittohaka tai sesta, jonka suurin leveys saa olla enintään 70 mm. Sestomisvälineen molempia päitä ei saa käyttää. Aika ratkaisee voittajan

3. Rullaus

Samalla tukilla sen kantavuudesta riippuen voi rullata kaksi tai useampia henkilöitä. Kilpailu käydään cup-kilpailuna. Viimeisenä tukille jäänyt on voittaja

4. Tukkilaisenvala

Tehdään vapaassa vedessä olevalla vakauttamattomalla tukilla. Uittohaka lyödään pystyyn n.2.m päähän tukin päästä. Kilpailija kiertää uittohaan varten sitä irrottamatta. Tämän jälkeen hän käy juomassa tukin toisessa päässä vettä ja palaa uittohaan taakse ja irrottaa sen.

 

 

NAYTÖKSEN AIKATAULU

Klo 18.00 — 18.30 Puomillajuoksu
Puomillajuoksu nuoret

Klo 18.30 — 19.00 Sprinttisestominen
(kilpailuna)

Klo 19.00 - Rullaus

20.00 Tukkilaisen vala
Erikoisnäytös

OSANOTTAJAT

Pauli Ylitalo, Pudasjärvi
Kari Uusiportimo, Kokkola
Timo Uusiportimo, Ranua
Ville Kultalahti, Evijärvi
Jarkko Uusiportimo, Ranua 13 v.
Jukka Uusiportimo, Alavus 14 v.
Nina Gunell, Edsevö 8 v.
Jani Gunell, Edsevö 16 v.
Pekka Nyman, Yli-Ii